NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
HUMENSKÝ KAŠTIEĽ E-mail

Niet pochýb, že najvýznamnejšou dominantou mesta Humenné je kaštieľ. Mesto Humenné v minulosti patrilo medzi poddanské mestečká s prevažne chudobným obyvateľstvom, ktoré spravovali bohaté feudálne rodiny, čo sa odrazilo aj na architektúre mesta.

 

Podľa viacerých historikov je pravdepodobné, že v Humennom bol hrad už na prelome 13.-14. storočia ako predchodca dnešného kaštieľa.

 

Bola to jednoduchá bloková stavba obohnaná vodnou priekopou, o čom svedčí aj náznak priekopy a padací most na južnej strane.Existujú dochované správy z 15.storočia, ako bolo mesto obsadené bratríckymi vojskami.
Mestskí páni Štefan a Bartolomej Drugethovci zajatí a roku 1450 vyslobodení za vysoké výkupné.
Hrad dobyl až kráľ Matej Korvín a vrátil ho aj s príslušnými majetkami Drugethovcom.

 

 

Dnešný kaštieľ pochádza z neskorších rokov. V roku 1610 sa vtedajší humenský panovník Gabriel Drugeth stal uhorským palatínom. S takýmto titulom s rozšírenými právomocami a zodpovednosťou mu už vtedy trochu zastaralý hrad nemohol stačiť a začal ho prestavovať podľa vtedajších spoločenských požiadaviek.
Dal vybudovať veľký štvorkrídlový objekt s ústredným dvorom a nárožnými vežami, ktorý spájal  obytnú aj obrannú funkciu. Múr bol zakončený atikou, v horných častiach bol zdobený sgrafitami (maľba vyrytá do omietky).

 

 

 

 

Reprezentačné miestnosti boli obrátené do arkádového nádvoria, arkáda mala sgrafitové rámovanie. Vzácnou ukážkou renesančného umenia sú drevené vyrezávané a vykladané dvere v priechode, datované do roku 1612. Kaštieľ stavali približne 30 rokov.

 

 

V roku 1684 kaštieľ vyhorel. Po smrti posledného potomka Drugethovcov (Žigmunda) prechádza kaštieľ do rúk Wandernátovcov, Csákyovcov a neskôr Andrássyovcov. V priebehu 18.storočia bol viackrát upravovaný.
Vo vonkajšej časti niekoľkokrát zmenili architektúru strechy, odstránili atiku, kaštieľ nakoniec zakryli lomenou šindľovou strechou
s kupolami na postranných vežiach. Nový majiteľ Alexander Andrássy dal v okolí vybudovať pekný park.

Keď sa na začiatku 19. storočia stali majiteľmi kaštieľa Andrássyovci, tak v prvej polovici 19. storočia bola čelná stredná veža užšia a vyššia, na východnej strane bola ešte kostolná veža.
V strede centrálnych miestností južného krídla umiestnili knižnicu, ktorá dostala celodrevené obloženie s kazetovým stropom.
Po prestavbe nadobúda pseudoformu francúzskych barokových kaštieľov. Alexander Andrássy, posledný z majiteľov kaštieľa, dal smerom k mestu vybudovať anglický park s rybníkom, ktorý mal podľa dobových správ 6000 uhorských jutár. V parku bol japonský altánok. (1921)

 

 

Sochy levov a levíc pred kaštieľom boli odliate v 19. storočí v železiarňach Zemplínskych (vtedy Sninských) Hámroch v Jozefovej doline a strážia vstup do kaštieľa a parku.  Starostlivosť o kaštieľ sa už počas prvej ČSR zmenila a bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok