NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/autozalozna.jpg
  • images/stories/reklama/behun.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/makovicka.jpg
  • images/stories/reklama/minet.jpg
  • images/stories/reklama/nova_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/reklama_u_nas.jpg
  • images/stories/reklama/salon_glamour.jpg
  • images/stories/reklama/secon.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
  • images/stories/reklama/vypredaj.jpg
  • images/stories/reklama/zlatnictvo.jpg
Na korčuliach bezpečne:
Streda, 17 Júl 2013 20:48

ZEMPLÍN - Špecifickou skupinou účastníkov cestnej premávky, či už na ceste, cestičke pre cyklistov alebo na chodníku, sa v ostatných rokoch stali korčuliari.

 Osoba pohybujúca sa na korčuliach, ako korčuliarov nazýva zákon o cestnej premávke, je v zmysle tohto zákona považovaná za chodca a ako takej jej prináležia určité povinnosti.

 

Azda najbezpečnejším miestom pre prevádzkovanie tohto druhu pohybu sa javí chodník, resp. cestička pre cyklistov. Netreba však zabúdať na to, že v oboch prípadoch je tento priestor prioritne určený iným účastníkom premávky – chodcom alebo cyklistom. Z hľadiska kvality povrchu sú však korčuliarmi najčastejšie využívanou komunikáciou cestičky pre cyklistov. Zákon v § 55 im síce umožňuje používanie cestičky pre cyklistov, ale len v prípade ak sa tým neobmedzia ani neohrozia cyklisti. To znamená, že korčuliar svojim pohybom po cestičke pre cyklistov nesmie cyklistom prekážať ani ich nijako ohroziť. Obdobne to platí, aj v prípade, ak sa korčuliar pohybuje po chodníku, kde musí používať jeho pravú stranu a nesmie ohroziť ani obmedziť ostatné osoby používajúce chodník. Zákon neukladá korčuliarom povinnosť nosiť prilbu alebo chrániče. V záujme vlastnej bezpečnosti však ich používanie odporúčame. Môžete sa tak vyhnúť vážnym úrazom. Zabúdať netreba ani na používanie reflexných prvkov.

 

Všetci, ktorí sa pohybujú v takomto koridore však vedia, že skutočnosť je mnohokrát úplne iná. Kolízne situácie cyklista verzus korčuliar sú na dennom poriadku asi v každom meste, ktoré má vybudovanú sieť cyklistických cestičiek. Pritom zrážky týchto dvoch najzraniteľnejších účastníkov premávky mávajú často nepríjemné následky pre oboch aktérov a dobrý pocit zo športovej aktivity tak strieda bolesť a vzájomné osočovanie.

Najčastejším dôvodom vzniku takýchto situácií je buď nedostatočná resp. žiadna znalosť potrebných zákonných pravidiel niektorého z účastníkov (deti a mládež častokrát nikto nepoučí o potrebných pravidlách), alebo ich úmyselné nerešpektovanie a nerozvážne hazardovanie so svojim zdravím. Trendom dnešnej doby sa stalo korčuľovanie (ale aj bicyklovanie) za súčasného počúvania hudby so slúchadlami v ušiach. Tento trend však ide na úkor bezpečnosti, keďže pri počúvaní hudby nepočujeme čo sa okolo nás deje a ľahšie sa tak dostaneme do kolíznej situácie.

 

Tí korčuliari, ktorých sa vyššie uvedené riadky týkajú, by sa mali zamyslieť nad svojim správaním a uvedomiť si, že ani chodník, ani cestička pre cyklistov a ani cesta nie sú ich vyhradeným priestorom, miestom kde sú „doma“. Opak je pravdou, všade sú len hosťom na návšteve a je predpoklad, že v prípade kolízie a prípadných následkov na zdraví či majetku budú pred zákonom ťahať za kratší koniec.

 

Všetky druhy pohybu, či už pešo, na korčuliach alebo na bicykli majú svoje čaro a svojich priaznivcov a vyznávačov, ktorí sa na niektorom z povrchov budú aj naďalej vzájomne míňať bez fyzicky oddelených priestorov. Je preto dôležité, aby sa míňali s pocitom bezpečia a istoty, tak aby každý z nich dorazil do svojho cieľa bez fyzickej či psychickej ujmy a mohol sa tak venovať svojej vášni aj nabudúce. Na priblíženie sa k tomuto stavu nie je toho treba až tak veľa. Postačí len dodržiavanie pár základných pravidiel, patričná miera ohľaduplnosti a vzájomný rešpekt všetkých zainteresovaných účastníkov premávky.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok