NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
Mesto Kráľovský Chlmec E-mail

KRÁĽOVSKÝ CHLMEC - Pomenovanie vychádza z faktov, lebo mesto z hľadiska zemepisného leží v srdci Medzibodrožia. Od dávnych čias je oficiálnym centrom regiónu, ktoré obklopujú tri rieky. Mesto ležiace pod niekdajšou sopkou tvárou obrátenou na východ sa vyvyšuje z okolitej nížiny. Územie mesta je od novoveku sústavne obývané. Z rovín vyvýšené pahorkatiny poskytovali domov tisíce rokov rôznym národom. Objavili sa tu Kimmeri, Kelti, Vandali a Slovania. Od konca 9. storočia toto územie obývajú najmä Maďari.
Po vzniku Maďarského kráľovstva, osada a celé Medzibodrožie sa stalo súčasťou Zemplínskej župy.

 

S názvom „Helmech“ sa stretávame v zakladacej listine obce Leles z roku 1214.Začiatkom 14. storočia pápežskí vyberatelia daní objavili vyspelú osadu s kamenným kostolom – gotickú podobu dnešného rímsko katolíckeho kostola.
Od polovice 15. storočia osadlosť bola povýšená na zemepánske mesto. O tom svedčí aj historická pečať mesta s erbom. Začiatkom 16. storočia Péter Perényi postavil hrad na vyvýšenine nad mestom, ktorého zrúcaniny dnes poznáme pod menom „Csonkavár“.

V 17. storočí mesto dočasne patrilo pod Sedmohradské kniežatstvo. Vtedy Lórantffy Zsuzsanna, vdova Györgya Rákócziho I. dala postaviť v meste kaštieľ vidieckeho rázu. (t.č. je v budove umiestnená základná umelecká škola).

Súčasnú tvár mesta charakterizuje určitá dvojitosť. Zachovala sa atmosféra uličiek a staré budovy niekdajšieho okresného centra: rímsko-katolícky kostol v barokovom štýle, ruiny Csonkaváru z obdobia renesancie, kaštiel Lorántffyovej, neogotický reformovaný kostol, synagóga v klasicistickom štýle, ekletické komplexum budov na križovatke ulíc Majlátha a Rákócziho.
Na strane druhej architektonické snahy posledných desaťročí minulého storočia – monotónne obytné bloky. Posilnenie meštianstva sa začalo v druhej polovici 19. storočia, kedy mesto sa stalo okresným centrom.
V týchto rokoch a v prvej polovici 20. storočia sa realizuje výstavba Hlavnej ulice, niektorých eklektických budov - nemocnica, budova ústredia vodárne a služobný byt, ktoré sa spájajú s menom grófa Majlátha.
V rokoch 1930 – 1944 tu žil a tvoril Mécs László premonštrátsky kňaz a básnik.

Mesto Kráľovský Chlmec spolu s Medzibodrožím v roku 1920 pripojili k Československej republike.
Mesto sa stalo sídlom Medzibodrožského okresu obývaného prevažne Maďarmi. (Jeho štatút zanikol v roku 1960 a centrum sa dostane do Trebišova.) Táto zmena nepriaznivo vplýva na mesto a región, spomalil sa vývoj na každom úseku, respektíve stagnoval.
Z hľadiska histórie hospodárstva mesto a okolie charakterizovalo poľnohospodárstvo. V rámci neho sa obyvateľstvo osústreďovalo na pestovanie viniča, zeleniny a ovocia. Pestovateľská činnosť vyžadovala rozvoj malých závodov a služieb, väčšie priemyselné útvary v regióne nevznikli. Po zmenách v roku 1989 od centier vzdialené mesto v spolupráci s domácimi a zahraničnými partnermi sa snaží vylomiť z izolácie.

Kráľovský Chlmec je najväčšou osadlosťou regiónu. Počet obyvateľov je 8033, z toho 80% maďarskej národnosti. Je centrom viacerých úradov a inštitúcií regionálneho charakteru, na území mesta sa nachádza viac škôl, zdravotnícke centrum a útvary poskytujúce rôzne služby.
Kultúrny život mesta charakterizuje množstvo divadelných, hudobných a výtvarných podujatí.

Blízkosť trojhraničia môže byť pre mesto užitočná, táto geopolitická výhoda v rámci Európskej únie otvára ďalšie dlhodobé možnosti v rozvoji. V záujme rozvoja poľnohospodárstva, priemyslu, služieb a cestovného ruchu v budúcnosti je žiadúca spolupráca mesta, regiónu Medzibodrožie, blízkych miest a mikroregiónoch v okolitých štátoch.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok