NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
HORNÝ ZEMPLÍN E-mail

ZEMPLÍN - je rozdelený medzi dva samosprávne kraje. Horný Zemplín je súčasťou Prešovského  samosprávneho  kraja (PSK), ktorý sa nachádza  v severovýchodnej časti Slovenskej republiky. (Slovensko je administratívne členené na 8 vyšších územných celkov). Prešovský kraj je spomedzi všetkých krajov najľudnatejší a pokiaľ ide o rozlohu, je  druhý najväčší kraj Slovenska. PSK je najvýchodnejším krajom Slovenskej republiky.
Viac ako 60 percent obyvateľov je v produktívnom veku a takmer 23% v predproduktívnom.
Priemerný vek obyvateľov Prešovského kraja predstavuje len 34 rokov. Vysokoškolsky vzdelaných je necelých 10 percent obyvateľov.
Očakáva sa však, že ich podiel v najbližších rokoch výraznejšie narastie.  Regionálny hrubý domáci produkt za posledné roky pravidelne rastie, aj keď jeho výška je stále hlboko pod priemerom EÚ.
Najvýznamnejšie odvetvie hospodárstva predstavuje obchodná činnosť.
Jej podiel na celkových tržbách kraja tvorí 44,5%.
Obchodu sa v kraji venuje najviac podnikateľských subjektov.
Ďalšími významnými odvetviami je priemyselná a výroba a stavebná produkcia.
Vzhľadom na potenciál, ktorý má tento región v oblasti cestovného ruchu, má veľké rezervy v oblasti poskytovania hotelových a reštauračných služieb. Ich podiel na tržbách kraja dosahuje len 0,6%.
Veľkou výhodou priemyslu v kraji je jeho diverzifikácia. Medzi najdôležitejšie priemyselné odvetvia patria drevospracujúci priemysel, elektrotechnický, chemický, textilný a odevný, strojársky a potravinársky priemysel.
 
Základné údaje:
Sídlo kraja: Prešov - 92 720 obyvateľov 
Rozloha: 8 998 km2 -18% územia SR
Počet obyvateľov: 789 968 (14,7% obyvateľstva SR) 
Hustota osídlenia: 88 obyvateľov/km2
Ekonomicky aktívne obyvateľstvo: 384 787 (47,7%)
Priemerný vek: 33,67 roka
Počet okresov: 13 
Počet miest: 23
Počet obcí:  642
 
Poloha:

územie Prešovského kraja leží v severnej časti východného Slovenska. Jeho severné ohraničenie tvorí dlhá štátna hranica s Poľskou republikou (360 km), ktorú tvoria prirodzené prírodné prekážky – pohoria a rieky. Na východe kraj susedí s Ukrajinskou republikou. Na južnej strane susedí s Košickým krajom, na západe so Žilinským a Banskobystrickým krajom.
Svojou rozlohou 8 998 km2 zaberá približne 18 % územia Slovenskej republiky.
Tvar územia Prešovského kraja je pretiahnutý v smere západ – východ.
V tomto smere je dĺžka kraja 250 km, ktorá je približne trikrát väčšia ako jeho šírka.
Leží tu najvýchodnejšia obec Slovenskej republiky – Nová Sedlica pri Humennom (22o34´ východnej geografickej dĺžky).

Povrch:
prešovský kraj je výrazne členitý, s pomerne vysokými horami, z ktorých najvyššie sú Vysoké Tatry. Nachádza sa tu najvyššie položené miesto na Slovensku – 2 655 m vysoký Gerlachovský štít. Z celkovej výmery kraja 899 761 ha zaberá lesná pôda 49,1 %.
 
Podnebie:
územie Prešovského kraja sa nachádza v severnom miernom pásme. Pre toto pásmo sú charakteristické štyri ročné obdobia. Podnebie rôznych oblastí kraja sa značne líši. Do teplej podnebnej oblasti patrí južná časť kraja (časť Východoslovenskej nížiny), kde priemerná ročná teplota dosahuje 8-10C. Stredná časť kraja s nižšími pohoriami patrí do mierne teplej oblasti, kde priemerná ročná teplota sa pohybuje od 4 do 8oC a do chladnej oblasti patria najvyššie časti kraja nad 800 m n.m. (Vysoké Tatry). Priemerné ročné teploty tam dosahujú od 4,1C, v Starom Smokovci do 2,1C na Lomnickom štíte.

Vodstvo:
z hydrografického hľadiska leží územie Prešovského kraja na hlavnom európskom rozvodí. Prevažná časť územia patrí k úmoriu Čierneho mora (povodie Bodrogu a Hornádu), iba severozápadná časť územia kraja patrí
k úmoriu Baltského mora (povodie Popradu a Dunajca). Nachádza sa tu tiež veľa malebných plies, ktoré vznikli činnosťou ľadovcov v Tatrách.
Najväčšie z nich je Veľké Hincovo pleso s rozlohou 20 ha a hĺbkou 53 m. Medzi významné umelé vodné nádrže vybudované na Slovensku po II. svetovej vojne patria Domaša a Starina. Kraj je významný bohatstvom minerálnych a termálnych prameňov. Ich výskyt sa viaže na hlboké zlomy
v zemskej kôre (Bardejovské Kúpele, Vyšné Ružbachy, Cigeľka).

Príroda:
V bohatej a pestrej prírode Prešovského kraja sa nachádza množstvo chránených území.
Najcennejšie sú národné parky - Tatranský národný park, Pieninský národný park, a Národný park Poloniny, v juhozápadnom cípe zasahuje do územia kraja časť Národného parku Nízke Tatry.
Okrem nich sa tu nachádzajú aj ďalšie chránené územia.
Na území kraja je výrazná diferenciácia klímy v závislosti od nadmorskej výšky, ktorá spôsobuje zásadnú zmenu v zložení rastlinstva, vytvárajúc tak vegetačné stupne.
Pretože územie kraja je prevažne hornaté, je tu značné zastúpenie lesov.
Z floristického hľadiska patrí tento kraj k neobyčajne bohatým častiam Slovenska, lebo napriek neveľkej rozlohe územia sa tu vyskytuje veľké množstvo pôvodných druhov rastlín.
Druhová skladba, štruktúra a diferenciácia živočíchov kraja závisí od prostredia, ktoré pre nich vytvára životné podmienky.
Najviac je živočíšstvo späté s rastlinným spoločenstvom, ktoré mu poskytuje potravu i úkryt. V kultúrnej stepi prevláda stepné živočíšstvo - hlodavce (zajac, syseľ, hraboš, kurovité vtáky, jarabica, bažant, prepelica). Lesné živočíchy sa druhovo viažu na špecifické druhy lesnej vegetácie. Pre listnaté lesy sú charakteristické vlha, ďateľ, sýkorka, plch, mačka lesná, jazvec obyčajný a diviak. Na ihličnaté lesy sa viažu tetrov, hlucháň, medveď hnedý, kuna hôrna a rys ostrovid. Vo vysokých polohách nad hornou hranicou lesa sú typickými živočíchmi kamzík vrchovský tatranský, svišť vrchovský a hraboš snežný.
Vo vodnom prostredí sú hojné rôzne druhy rýb a vodného vtáctva.

Obyvateľstvo
Prešovský kraj patrí vďaka svojej geografickej polohe a prírodným podmienkam k územiam, kde sa už v dávnej minulosti začali objavovať prvé ľudské osídlenia.
V súčasnosti žije na území kraja viac ako 791 tis. obyvateľov (14,5 % z celkového počtu obyvateľov Slovenska).
Zaľudnenie regiónu je značne nerovnomerné. Nachádzajú sa tu okresy patriace počtom obyvateľov k najväčším na Slovensku (Prešov, Poprad)
a na druhej strane okresy, ktoré sa zaraďujú k najmenej zaľudneným (Medzilaborce, Stropkov, Levoča, Snina).
Územie Prešovského kraja patrí medzi redšie osídlené oblasti Slovenskej republiky.
Tvorí ho 642 obcí a 23 miest.
Priemerná hustota osídlenia je 88 obyvateľov na km2.
Z celkového počtu obyvateľov žije 54,3 % v mestách (krajské sídlo Prešov obýva 92 786 obyvateľov).
V sídelnej štruktúre regiónu sú zastúpené všetky typy sídelných formácií, od lazníckych osídlení, vidieckych obcí, po malé, stredné a väčšie mestá.
Najstaršími obcami kraja sú:
Chmeľov (okres Prešov)
a Medzianky (okres Vranov nad Topľou r.1212),
najmladšou Baňa (okr. Stropkov, r.1957).
Najväčší počet obyvateľov má obec Lendak (okr. Kežmarok, 4352), najmenší Havranec (okr. Svidník, 9).
Najvyššie položenou osadou v rámci celého Slovenska je Skalnaté Pleso (okr. Poprad, 1 750 m n.m.).
Prešovský kraj má oproti republikovému priemeru o niečo mladšiu vekovú štruktúru (priemerný vek je 33,67 rokov).
Úmrtnosť je 8,33 úmrtí na 1 000 obyvateľov a oproti celoslovenskému priemeru je vyššia pôrodnosť (13,03 živo narodených detí v prepočte na 1 000 obyvateľov).
Územie kraja je národnostne nehomogénne. Viac ako deväť desatín predstavuje obyvateľstvo slovenskej národnosti. Najpočetnejšími menšinami sú rusínska a ukrajinská.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok