NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
Mesto SOBRANCE E-mail

SOBRANCE - okresným sídlom boli už v období I. svetovej vojny do roku 1926, keď bola reorganizácia v rámci Zemplínskej župy. Najväčší rozmach zaznamenali Sobrance po II. svetovej vojne, kedy sa stali až do roku 1960 administratívnym, obchodným, školským a kultúrnym centrom sobranského regiónu.

Dnešné Sobrance sú mestom s vyše 6 000 obyvateľmi.
Majú dobre vybudovanú sieť školských a predškolských zariadení – materská škola, 2 základné školy, špeciálna základná škola, gymnázium, stredné odborné učilište poľnohospodárske, obchodná akadémia a centrum voľného času. Deti s umeleckými záujmami môžu navštevovať základnú umeleckú školu v odboroch – hudobný, výtvarný, tanečný a literárno-dramatický.
Školu i mesto už 20 rokov veľmi dobre reprezentuje doma i v zahraničí detský spevácky zbor Magnólia, ale aj nedávno založený akordeónový súbor Toccata. Profesionálnu i miestnu kultúru zabezpečuje mestské kultúrne stredisko, ktorého súčasťou je európsky unikát – gitarové múzeum s ojedinelou zbierkou elektronických gitár reprezentujúcou ich históriu a vývoj.
Z najznámejších kultúrnych aktivít možno spomenúť Fašiangy, Stavanie májov, Jánske ohne, Hudobný festival mladých, ale najmä veľmi známy a už tradičný Sobranský jarmok.
Občania majú možnosť aktívneho športovania v telocvičniach miestnych škôl a v športovom areáli futbalového štadióna a letného kúpaliska.
Nielen pre návštevníkov mesta slúžia stravovacie zariadenia: Motorest Žarovnica, Gastrocentrum a Penzión Maňa, aj s možnosťou ubytovania.

 

Medzi navštevované miesta oddychu patria Sobranské kúpele, ležiace v tesnej blízkosti mesta, ktoré boli známe už aj v minulosti za čias Rakúsko-Uhorska, kedy zaznamenali svoj najväčší rozmach.
Ich minerálna voda sa charakterizuje ako studená, prírodná, stredne mineralizovaná chloridovosodná, sírna, so zvýšeným obsahom fluóru, izotonická. Jej liečebné účinky sa uplatňujú hlavne pri poúrazových stavoch, reumatických, zápalových a degeneratívnych ochoreniach pohybového ústrojenstva. Zvláštnu skupinu tvoria pacienti s niektorými kožnými ochoreniami, u ktorých, zvlášť pri ekzémoch,
má sobranská liečivá voda mimoriadne dobré účinky.

Okolie Sobraniec, hlavne severná lesnatá časť, má mnoho zaujímavých a turisticky príťažlivých miest.
Jazero Morské oko v chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty leží v nadmorskej výške 618 m a je štátnou prírodnou rezerváciou s chránenou flórou a faunou. Nad jeho hladinou sa vypína jedna z dominánt Vihorlatských vrchov – Sninský kameň, známy nádherným výhľadom na okolité vrchy a doliny. Prevažne listnaté lesy ponúkajú bohaté úlovky hubárom a poľovníkom.
Medzi vyhľadávané rekreačné strediská v letnom období patrí známa blízka vodná nádrž Zemplínska šírava a Vinné jazero, ktoré ponúkajú dostatok možností aktívneho oddychu.
V zimnom období môžu lyžiari využívať 2 lyžiarske vleky pri Škole v prírode v Inovciach, aj s možnosťou ubytovania.
Z kultúrno-historického hľadiska sú vzácne národné kultúrne pamiatky – drevené kostolíky v Inovciach a v Ruskej Bystrej.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok